MaST Cibinium

MaST Cibinium Team © 2018

Inregistrare Autentificare

MaSTCibinium.ro este o platformă de informare şi comunicare realizată în anul 2012 de Atelierul 1 de Inovare şi Creativitate al Colegiului Tehnic "Cibinium" Sibiu, în cadrul competiţiei "Şcoala MaST - TOP", componentă a Proiectului POSDRU / 85 / 1.1 / S / 58914 - "MaST Networking, calitate în dezvoltarea competenţelor cheie de matematică, ştiinţe şi tehnologii".

Postat in Data: 27-11-2014 la Ora: 06:38:23

FreonulFreonul : este denumirea comercială pentru clorofluorocarburi și hidrofluorocarburi, substanțe inodore, insipite, inflamabile și noncorozive, folosite ca substanțe frigorifice.    

Acesta este folosit in industria frigorifică cât și în unele instalații anti-incendii. Controversele apărute de-a lungul timpului cu privire la efectul de seră asupra mediului au dus la interzicerea fabricării și comercializării acestuia.

  Inhalarea freonului nu este dăunătoare sau toxică, dar un volum mare de freon în spații închise provoacă rapid lipsa de oxigen, ceea ce poate duce la asfixiere! Aceste proprietăți au determinat folosirea lor în cantități foarte mari în ultimele decenii, ca

-agenți de răcire în frigidere și în instalațiile de aer condiționat ,

-în compoziția aerosolilor în flacoane, spray-uri folosite în cosmetică,  deodorant, fixativ pentru păr

-pentru împrăștierea insecticidelor.

 Compoziția chimică a freonilor

Din punct de vedere al compoziției chimice, freonii, care sunt hidrocarburi fluorurate, pot fi împărțiți în trei mari categorii:

 • CFC (clorofluorocarburi), freonii clasici, care conțin Cl foarte instabil în moleculã;

 • HCFC (hidroclorofluorocarburi), freoni denumiți de tranziție, care conțin în moleculă și hidrogen, datorită căruia Cl este mult mai stabil și nu se descompun atât de ușor sub acțiunea radiațiilor ultraviolete;

 • HFC (hidrofluorocarburi), considerați freoni de substituție definitivă, care nu conțin de loc în moleculã atomi de Cl.

  Pe lângã cele trei categorii de agenți frigorifici menționate, existã și agenți frigorifici naturali, dintre care amoniacul (NH3), simbolizat și prin R717, este cel mai important și cel mai utilizat, datoritã proprietãților sale termodinamice care îl fac cel mai performant agent frigorific din punct de vedere al transferului termic.

 

Bibliografie  http://www.britannica.com/EBchecked/topic/219567/Freon


Realizat de: Cazacu Tudor
Scoala: Colegiul Tehnic Cibinium
Clasa: a-?-a ?
Prof. Coordonator: Nume Profesor