MaST Cibinium

MaST Cibinium Team © 2018

Inregistrare Autentificare

MaSTCibinium.ro este o platformă de informare şi comunicare realizată în anul 2012 de Atelierul 1 de Inovare şi Creativitate al Colegiului Tehnic "Cibinium" Sibiu, în cadrul competiţiei "Şcoala MaST - TOP", componentă a Proiectului POSDRU / 85 / 1.1 / S / 58914 - "MaST Networking, calitate în dezvoltarea competenţelor cheie de matematică, ştiinţe şi tehnologii".

Postat in Data: 27-11-2014 la Ora: 06:39:56

E-uriE-urile sunt codurile oficiale folosite pentru desemnarea substanțelor chimice folosite ca aditivi alimentari  în industria de consum a Uniunii Europene.  În anul 1962, s-a aprobat publicarea unei liste unice care să cuprindă toți aditivii alimentari utilizați în industria de consum. Aditivii alimentari sunt împărțiți în 24 de categorii: coloranți, conservanți, antioxidanți, emulsificatori, emulgatori, stabilizatori, întăritori, agenți gelifianți, agenți de afânare, agenți de separare, acidifianți, aromatizanți, agenți de antiaglomerare,  îndulcitori, potențiatori de arome, regulatori de aciditate, agenți de îngroșare etc. Numărul acestor substanțe este în continuă creștere, astăzi ele apropiindu-se de cifra de 2000. De exemplu: E1520, adică propilen glicolul se folosește ca stabilizator în esențele pentru prăjituri.

E-urile se împart în trei categorii principale: cele inofensive, cele suspecte și cele nocive. Unele produc alergii, sunt cancerigene, au efecte neurotoxice, produc mutații genetice (E 127), generează tumori tiroidiene (E 102) etc.

Dintre E-urile inofensive putem aminti E 300, cod corespunzător vitaminei C. Evident că este un compus care nu dăunează organismului, dar în produsele alimentare îl regăsim ca substanță de sinteză și nu ca produs natural.

Curiozități:

- Heliul și argonul (E 939, E938) sunt folosite drept gaze pentru ambalare la sigilarea borcanelor și conservelor

- Acid clorhidric (E507) este agent de întărire la brânzeturi și creme dulci

- Talc (E553b) antiaglomerant în cereale, deserturi, băuturi alcoolice

- Dioxid de siliciu (E551) antiaglomerant în brânză topită, condimente, ulei, unt, margarină

- Ferocianura de calciu (E538), ferocianura de potasiu (E536), ferocianura de sodiu (E535) antiaglomeranți în condimente

- Hidroxid de sodium- sodă caustică (E524) este regulator de aciditate în brânzeturi, lactate, lapte praf, margarină

- Aur (E175), argint (E174), aluminiu (E173) sunt coloranți în ornamente produse cofetărie și patiserie, lichioruri, ornamente ciocolată

- acid benzoic (E210) este folosit drept conservant în băuturi nonalcoolice, sosuri emulsionate, deserturi

 

Bibliografie:

http://www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate

http://www.curcubeu.ro/


Realizat de: Cazacu Tudor
Scoala: Colegiul Tehnic Cibinium
Clasa: a-?-a ?
Prof. Coordonator: Nume Profesor