MaST Cibinium

MaST Cibinium Team © 2018

Inregistrare Autentificare

MaSTCibinium.ro este o platformă de informare şi comunicare realizată în anul 2012 de Atelierul 1 de Inovare şi Creativitate al Colegiului Tehnic "Cibinium" Sibiu, în cadrul competiţiei "Şcoala MaST - TOP", componentă a Proiectului POSDRU / 85 / 1.1 / S / 58914 - "MaST Networking, calitate în dezvoltarea competenţelor cheie de matematică, ştiinţe şi tehnologii".

Postat in Data: 27-11-2014 la Ora: 06:47:53

Drogurile și efectele lor asupra organismuluiDrogul e o substanță sau un amestec de substanțe naturale sau sintetice, având acțiune psihotropă (asemeni unui sedativ sau stimulent) asupra sistemului nervos central, intensificând unele procese (apar halucinații auditive sau vizuale) și eliminându-le pe altele (durerea fizică, moralitatea).

Din cele mai vechi timpuri oamenii au selectat plante, produse minerale care să aibă fie o acțiune plăcută, euforizantă, fie să înlăture durerea, fie erau utilizate în cadrul unor ceremonii sau ritualuri, fie, în sfârșit, utilizate în scopuri terapeutice. Cert este că toate drogurile au la început un efect pozitiv "benefic" pentru individ, plăcut, de stimulare a plăcerii, curiozității, de îndepărtare a durerii, insomniei, fricii, foamei, oboselii, epuizării.

La începutul mileniului III omenirea se confruntă cu un fenomen ce a luat o amploare nebănuită în urmă cu câţiva ani- consumul de droguri, fenomen care riscă să atingă dimensiunile unei ,,epidemii”. Se consideră că în lume, la ora actuală sunt peste 200 milioane de consumatori (din care majoritatea au vârste sub 30 de ani), care se regăsesc în cele mai diverse categorii sociale şi  profesionale .

Drogul reprezintă o problemă socială, generând: sărăcie, hoţie, şantaj, corupţie, crimă, terorism.

 

Ce trebuie să ştii despre droguri?

• Persoana care consumă ilicit droguri este supusă uneia dintre următoarele măsuri:cura de dezintoxicare sau supraveghere medicală. 

• Drogurile afectează regularitatea ciclului menstrual şi cantitatea de sânge scursă.

• Dacă o femeie însărcinată se droghează în timpul sarcinii,substanţele pe bază de opiu trec din sângele mamei în cel al fetusului.

   Se poate vorbi de o "dependenţă naturală"de droguri, care se instalează o dată cu naşterea copilului.

• La ora actuală unul din 10 copii riscă să moară sau prezintă grave malformaţii pentru că mama sa a consumat droguri în perioada sarcinii.

• Drogurile te pot face să scapi de inhibiţii. Astfel apare riscul de a face ceva ce poţi regreta mai târziu:sex neprotejat, jafuri şi chiar crime.

• Seringile nesterilizate sunt răspunzătoare pentru complicaţiile infecţioase, care pot duce uneori la septicemie, hepatită virală sau SIDA.

 

Manifestările copilului care se droghează:

- schimbări bruşte de la starea de fericire la tristeţe;

- irascibilitate sau agresiune;

- lipsa poftei de mâncare;

- pierderea interesului pentru hobby-uri, sport, învăţătură, prieteni;

- accese de moleşeală şi insomnie;

- acte de furt, minciuni;

- lipsa inexplicabilă de bani sau de bunuri din casă;

- deţinerea de prafuri, tablete, capsule, fiole de aluminiu, seringi şi ace.

 

BIBLIOGRAFIE: ”EDITION ATLAS – CORPUL OMENESC”


Realizat de: Cazacu Tudor
Scoala: Colegiul Tehnic Cibinium
Clasa: a-?-a ?
Prof. Coordonator: Nume Profesor