MaST Cibinium

MaST Cibinium Team © 2018

Inregistrare Autentificare

MaSTCibinium.ro este o platformă de informare şi comunicare realizată în anul 2012 de Atelierul 1 de Inovare şi Creativitate al Colegiului Tehnic "Cibinium" Sibiu, în cadrul competiţiei "Şcoala MaST - TOP", componentă a Proiectului POSDRU / 85 / 1.1 / S / 58914 - "MaST Networking, calitate în dezvoltarea competenţelor cheie de matematică, ştiinţe şi tehnologii".

Postat in Data: 26-11-2014 la Ora: 13:43:16

Preludiu la un numărPovestea lui phi, numărul despre care se spunea că ar dezvălui "mâna lui Dumnezeu"

 

    Încă din secolul al IX-lea, Euclid din Alexandria a definit numărul (phi) ca Numărul de Aur sau ,"Secţiunea de Aur".

    Prin segmentul de dreaptă împărţit în extremă raţie, Euclid a explicat raportul reversibil dintre segmentul mare si segmentul mic.

Secţiunea de Aur a segmentului a+b din desen este realizată atunci când raportul dintre a+b şi a este egal cu raportul dintre a şi b.

În această ilustraţie a este numit "extremă raţie", iar b este numit "medie".

 

Această aparent nevinovată împărţire a unui segment pe care Euclid a definit-o în scopuri pur geometrice, va avea consecinţe în domenii mergând de la arenjamentul frunzelor în botanică până la structura galaxiilor şi de la matematică la arte.

 "Atât în cazul animalelor cât şi în cel al plantelor, pare să existe o preferinţă marcată pentru simetria pentagonală, o simetrie legată clar de secţiunea de aur şi necunoscută în lumea materiei inerte."

 

Bibliografie:  

Mario Livio, Secţiunea de aur, Editura "Humanitas", Bucureşti 2005


Realizat de: elev
Scoala: Colegiul Tehnic Cibinium
Clasa: a-?-a ?
Prof. Coordonator: profesor